Sluta med antidepressiva på rätt sätt

Det finns många anledningar till varför man tar antidepressiv medicin. Bland annat ges den här sortens läkemedel ut för att motverka ångest, stress och depressioner. De vanligaste preparaten inom antidepressiva läkemedel är SSRI-preparat och ska alltså inte vara beroendeframkallande. Även om den här sortens medicin inte innehåller ämnen som gör dig beroende, kan själva vanan av att ta medicin utvecklas till ett sorts begär. Det kan med andra ord vara lite besvärligt att sluta med medicinen. Till skillnad från många andra läkemedel ska man långsamt trappa ner sina antidepressiva när man slutar. Att sluta tvärt kan orsaka större ångest och svårare depression. När du trappar ner lite åt gången över en längre period slipper du många otrevliga biverkningar. Biverkningar när du slutar med antidepressiv medicin kan bland annat vara:

  • Sömnsvårigheter
  • Illamående
  • Nedstämdhet
  • Oro

Ju längre man tagit antidepressiv medicin, desto större risk finns det för svårare biverkningar vid utsättningen. Det är därför det är så viktigt att långsamt trappa ner, helst med översikt från läkaren. Om du känner att du snart vill sluta med medicinering bör du kontakta din läkare. Läkaren kan då säga vilken dos du ska ta och hur länge i själva nedtrappningsstadiet. Därefter fortsätter du minska mängden tills du äntligen inte tar något alls.

 

Sluta med antidepressiva kan kännas konstigt

I antidepressiv medicin finns olika ämnen som kontrollerar hjärnan. När vi helt plötsligt slutar att ge hjärnan det som den vant sig vid kommer du förmodligen känna dig lite konstig. Helt plötsligt finns ju inte de där reglagen som medicin hjälpte till med. För att du ska kunna sluta med dina antidepressiva så smidigt och smärtfritt som möjligt bör du först prata med din doktor för att göra upp en plan för nedtrappning. För att inte bli ännu mer nedstämd kan det vara bra att ha en plan för hur du ska leva närmsta tiden när du väl minskar dosen av medicinen. Det kan handla om:

  • Att börja promenera mer utomhus.
  • Testa en ny hobby eller hoppa på en rolig kurs.
  • Planera in en mysdag med bara dig själv eller kanske med familj eller en vän.
  • Hitta flera bra böcker som kan lyfta humöret.
  • Börja kolla på en ny serie eller ett gäng filmer som kan hålla hjärnan upptagen under nedtrappningen.

Det är alltid bra att ha lite undanflyktsmanövrar när du slutar med antidepressiv medicin, så att du slipper att ständigt tänka och känna allt. Eftersom det kan ta lång tid med nedtrappning kan man behöva ta medicinen en lång tid, även fast det känns som att man inte behöver den. Då kan det vara bra med högkostnadsskyddet för att kunna betala medicinen.