Bästa medicinen mot ångest

Ångest är något som drabbar många av oss. Det är ett känslotillstånd som gör att vi känner oss rädda och oroliga. Ångest kan yttra sig på många sätt, bland annat är följande symptom vanliga:

 

 • Snabb puls och hårdare hjärtslag.
 • Andningssvårigheter och yrselkänslor.
 • Du kan uppleva att du har en klump i bröstet.
 • Kall- och varmsvettningar. Kallsvettningar på natten kan vara ett symptom för oro, ångest och stress.
 • Dålig mage.
 • Domningar eller stickningar i fötterna och händerna.
 • Du kan uppleva att kroppens muskler känns ostabila och svaga.

 

Ofta trappas ångesten upp under en lång period. Den kan börja från stress och övergå till mer och mer oroskänslor i kroppen. Du kan även få ångestattacker som med tiden kan göra att du drar dig för att göra sådant som utlöser attackerna. Som att åka buss, träffa vänner, gå till jobbet eller liknande. Ångest är inte farligt rent fysiskt, men kan bli farligt för den mentala hälsan eftersom du kan dra dig undan mer och mer. Detta kan ofta resultera i att du inte vågar göra sådant du egentligen vill göra. Människor som levt med ångest under lång tid får ofta besvär med sömnen, känner sig stressade, irriterade, har svårt att fokusera och liknande. Många människor med ångest känner inte att de får den hjälp de behöver och börjar självmedicinera med alkohol.

 

Det finns bra hjälp och mediciner mot ångest

När man levt med ångest under en tid vill man inget annat än att känna sig frisk och glad igen. Många vill därför börja med medicinering för att bli av med sin ångest. Även om det finns mediciner mot ångest är det inte något man vill ge ut direkt. Detta eftersom det finns väldigt många välbeprövade metoder som visat sig fungera bra. Till exempel kan detta vara hjälpsamt mot ångest:

 • Att gå i terapi när du lider av ångest är A och O och otroligt viktigt för att du ska kunna hitta orsaken till varför du mår som du gör. Vanligast är att man får psykoterapi med inriktning på KBT, kognitiv beteendeterapi. Du kan även hitta psykolog online, något som underlättar om du har svårt att komma ut.
 • Var mer i naturen och minska mobilanvändandet. Ångest hör tätt ihop med stress. Och som vi vetat länge påverkar mobilerna oss i många fall negativt. Testa att minska på mobiltiden och ersätt den med promenader i naturen. Försök fokusera på nuet när du är utomhus, exempelvis genom att lyssna efter fåglar, höra brus och sus i träden och gå barfota på gräs. Att dricka alkohol gör även ångest värre, undvik därför att dricka.
 • Träning har visat sig i flera forskningsstudier att vara ett bra botmedel mot ångest. Bland annat så minskar fysisk träning din stress, vilket är något som ofta är nära kopplat till ångesten. Att försöka springa, cykla, eller utföra annan högpulsträning under minst 20 minuter ett par gånger i veckan fungerar som en bra ångestdämpare för många som lider av ångest.
 • Andningsövningar kan vara jättebra för dig som lider av ångest, detta kan du få hjälp av inom terapin.
 • Försök skapa rutiner. Det kan vara väldigt lätt att falla in i ett apatiskt tillstånd när man lider av ångest och nedstämdhet. Men försök att lite åt gången få in hälsosamma vanor och rutiner. Försök gå upp samma tid, ät en god frukost eller njut av te eller kaffe och lyssna på avslappnade musik.

 

I många fall behöver man komplettera ovanstående med medicinering. Ofta gest antidepressiva medel ut inom grupperna SSRI- och SNRI. Detta är mediciner som inte är beroendeframkallande. Dock är det viktigt att känna till att antidepressiva läkemedel tar tid att sätta in. Ofta tar det flera veckor för att kroppen ska vänja sig. Den tiden kan bli värre än innan, efteråt blir det bättre för de flesta.