Antidepressiva och alkohol – ingen bra idé

Alkohol och medicinering är något man sällan uppmuntrar till och det finns goda skäl till det. När vi äter antidepressiv medicin, exempelvis MAO-hämmare och dessutom dricker alkohol, höjs den psykotropiska effekten på hjärnan. Många antidepressiva läkemedel ger en effekt som minskar eller helt stoppar förbränningen av alkoholen. Med andra ord fungerar inte levern som den ska och effekterna från såväl alkoholen och den antidepressiva medicinen blir starkare. Kombinationen av alkohol och antidepressiva kan ge följande biverkningar:

  • Inte lika alert – mindre uppmärksam och medveten.
  • Dåsighetskänslor.
  • Sämre koordination och svårt att kontrollera kroppen.
  • Långsamma reflexer.
  • Dåligt minne.

Dessutom har flera studier visat att alkohol förvärrar depressionen när du samtidigt tar antidepressiv medicin. Man har även sett genom olika studier att kombinationen av alkohol och antidepressiv medicin ökar risken för dödsfall, oftast genom självmord.

 

Antidepressiva och alkohol – får jag aldrig dricka?

Det är ingen som rekommenderar att man kombinerar alkohol och antidepressiva. Detta kan ju kännas jobbigt för dig som älskar att få avnjuta ett glas vin på fredagskvällen. Men får man verkligen aldrig dricka alkohol när man tar antidepressiv medicin?

Om det handlar om att du vill ta ett glas vin tillsammans med familjen en gång i veckan bör du inte känna dig särskilt orolig. När man pratar om den farliga kombinationen av alkohol och antidepressiva syftar man mer på överkonsumtion. Att gå ut och festa, häva i sig glas efter glas med alkohol och samtidigt ha tankat på kroppen med dagens dos antidepressiva, är inte bra. Det kan rentav bli farligt eftersom alkoholen kan förhöja effekten av antidepressiva. Dagen efter mår de flesta ännu sämre än normalt. Alltså vanligtvis kan du bli bakfull, men i kombination med antidepressiva blir ångesten ännu värre än normalt. Du kan känna dig ännu mer deprimerad, något du naturligtvis ska undvika i hög grad om du lider av depression.

Måttfullhet fungerar bra för de flesta, som ett glas vin i veckan eller ännu mer sällan. Tänk på att det finns mängder av andra bra saker du kan göra för att må bättre. Förutom medicin mot sådant som ångest finns det mer vardagliga sätt att gå till väga. Istället för att kombinera antidepressiv medicin med alkohol kan du försöka kombinera medicinering med:

  • Fler timmar utomhus genom promenader eller liknande.
  • Träffa familj och vänner oftare.
  • Träffa psykolog regelbundet.
  • Hitta en ny hobby. Som deprimerad kan allt kännas omöjligt, man har ingen lust till något. Men kanske har du en vän eller släkting som kan hjälpa dig att hitta på något. Att ha folk i sin närhet är viktigt och fungerar som ett stöd. För den som inte har den möjligheten finns även en bra hjälplinje för den som är deprimerad: 0771-22 00 60. Du kan även hitta många bra grupper, exempelvis på Facebook för människor i samma sits. Ibland är det skönt att prata med någon som inte känner dig eller behöver träffa dig rent fysiskt.

 

Antidepressiva och alkohol – få hjälp genom samtal

Idag finns otroligt många olika plattformar för hjälp vid depression. Du kan prata med jourhavande medmänniska eller en jourhavande kompis. Här är numren för dig som vill ringa:

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

Jourhavande kompis: Röda korset erbjuder en hjälpchatt som du når här.